• rigips

Rigips rugós függesztő fához

60 Ft

CE jel: MSZ EN 14353
éghetőség: A1
kiszerelési mennyiség: 100 db / doboz

Minimális kiszállítási egység: 1 doboz (100 db)

Gyári ingyenes kiszállítás 300.000 Ft feletti megrendelés esetén történik, ami magában foglalja a csomagolást, raklapot és a lerakodást is. Ettől kisebb mennyiség rendelése esetén fuvardíjat számolunk fel, amiről Munkatársaink készséggel tájékoztatnak.

Függesztők kiválasztása

Az álmennyezeti függesztőket mindig a teherhordó födémszerkezetnek megfelelő rögzítő eszközzel kell a födémhez kapcsolni. A függesztők kiszakadásához előírt próbaerő 1,2 kN. Az álmennyezet – betonfödémbe történő – felfüggesztését, pl. UDN 6/35 típusú acél beütőékkel végezzük. Az álmennyezet teherhordó elemeit tilos műanyag dübellel rögzíteni! Fafödém esetén a rögzítést, függőleges csatlakoztatást facsavarokkal végezzük a gerenda oldalába.

Az álmennyezetekhez használt függesztőket az alábbi feltételek alapján kell kiválasztani:

  1. teherbírás
  2. üggesztési magasság
  3. tűzgátlási igény

A Rigips álmennyezetek függesztéséhez az alábbi függesztők alkalmazhatók:

rugós függesztő rigips

Rugós gyorsfüggesztő (fémhez vagy fához) szemes függesztőhuzallal – csak normál igénybevételű, legfeljebb 2 réteg 15 mm vastag gipszkarton lap burkolattal készült álmennyezetekhez.
A függesztő teherbírása 15 kg/db.
A függesztő hossza: alsó rész kb 80 mm, függesztőhuzal 125-2000 mm.

direktfüggesztő

 

Direktfüggesztő – kis függesztési magasságok esetében. Tűzgátló álmennyezetek kialakítására is alkalmas. Általában szimpla profilvázzal épül.
A függesztő teherbírása 15 kg/db.
A függesztő hossza: 60mm, 125 mm vagy 200 mm.

cd gyorsfüggesztő rigips

CD biztonsági gyorsfüggesztő
Szemes függesztőhuzallal – terhelt álmennyezetekhez. A függesztő teherbírása 25 kg/db.
A függesztő hossza: alsó rész kb 80 mm, függesztőhuzal 125-2000 mm.

Direktfüggesztővel szerelt álmennyezetek

rigips

CD-profilváz
A szerelőprofilokat direktfüggesztők segítségével rögzítjük a födémhez. A „profil-függesztő” kapcsolatot 2 db lemezcsavar biztosítja (Opel csavar). A „függesztő–födém” kapcsolatot vagy 1 db UDN 6/35-ös betonba való acél dübellel, vagy 2 db famenetű csavarral biztosítjuk a fagerendába.

Fa tartószerkezet
Álmennyezetet fa lécvázra szerelni kizárólag fafödémek esetén megengedett. A léceknek megfelelően száraznak, csavarodástól, vetemedéstől és csomóktól mentesnek kell lennie. Előzetesen favédő szerekkel le kell kezelni. A szerelőléceket „lapjukra” fektetve, a tartóléceket „élükre” állítva szereljük. A lécek megengedett minimális keresztmetszete 50/30 mm.
1.    Direktfüggesztővel szerelt álmennyezet falécek használatával
A szerelőléceket direktfüggesztők segítségével rögzítjük a födémhez. A „léc – függesztő” kapcsolatot 2 db famenetű csavar segítségével alakítjuk ki. A „függesztő – födém „ kapcsolathoz 2 db famenetű csavart csavarozunk be.
2.    Direktfüggesztővel kétirányú profilvázra szerelt álmennyezet falécek használatával
A tartóléceket csatlakozási pontonként 2 db famenetű csavarral rögzítjük a mennyezethez. A szerelőléc és a tartóléc kapcsolatát 1 db famenetű csavar biztosítja.

Dupla CD-profilvázra szerelt álmennyezet

rigips

Rugós függesztő-rendszerrel

A CD-tartóprofilokat a teherhordó födémhez függesztők és szemes függesztőhuzalok (4 mm, hosszúság 125–2000 mm) segítségével rögzítjük. A CD-profilok magasságát duplarugó segítségével állítjuk be. A „tartóprofil-függesztő” kapcsolat az adott függesztőnek a CD-tartóprofilba történő bepattintásával jön létre. A „függesztő-födém” kapcsolathoz 1 db UDN 6/35 típusú, betonba való acéldübelt használunk, vagy 1 db famenetű csavart csavarozunk be a fagerenda oldalába (nyírásra terhelt csavar). A CD-szerelőprofilokat derékszögű horgonyok (csomópontonként 2 db) vagy keresztösszekötők segítségével erősítjük a főtartó CD-profilokhoz. A derékszögű horgony teherbírása korlátozott – 30 kg/m2. Használata nem megengedett, amennyiben az álmennyezetnek felülről jövő tűz elleni védelmet is biztosítania kell.

Egysíkú CD-profilvázas álmennyezet

rigips

A CD főtartó profilokat a teherhordó födémhez függesztők és szemes függesztőhuzalok (átmérő 4 mm, hosszúság 125–2000 mm) segítségével rögzítjük. A CD-profilok magassága duplarugók segítségével állítható be. A „főtartó–függesztő” kapcsolat az adott függesztőnek a CD-tartóprofilba történő bepattintásával jön létre. A „függesztő–födém” kapcsolathoz 1 db UDN 6/35 típusú, betonba való acéldübelt használunk, vagy fagerenda esetén a gerenda oldalába 1 db famenetű csavart csavarozunk be (nyírásra terhelt csavar). Az osztó CD-szerelőprofilokat biztonsági keresztösszekötőkkel rögzítjük a CD-főtartókhoz.